Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, które proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne dania włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. nowa restauracja włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, tortellini, piada oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film